Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3300 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
500 g wieprzowiny z lopatki lub z karku,
50 g tluszczu,
50 g czerstwej bulki,
20 g maki,
1 jajo,
100 g filetow anchois,
100 g cebuli,
30 g kaparow,
sok z 1 cytryny,
sol.
1. Mieso oplukac, osuszyc, obrac z powiezi, pokroic w kawalki. Bulke namoczyc
w mleku, odcisnac.
2. Mieso i bulke zemlec 2 razy w maszynce do miesa, osolic, dodac jajo, wyrobic
na pulchna mase.
3. Zwilzonymi w wodzie rekami uksztaltowac kulki rownej wielkosci, obtoczyc w
mace, podsmazyc na patelni, na silnie rozgrzanym tluszczu, z dwoch stron na
rumiano.
4. Klopsiki przelozyc do rondla, a na tluszczu przesmazyc posiekana cebule i
dodac do miesa.
5. Filety anchois zmiksowac z kaparami i sokiem z cytryny. Dodac do klopsikow.
Wlac 250 ml wrzacej wody, dusic 30 min pod przykryciem. Pod koniec duszenia
zdjac pokrywke, odparowac sos, az bedzie gesty.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 46.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach