Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2956 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 30 min.
4 kotlety wieprzowe z kostka,
4 kotlety cielece z kostka,
4 plastry poledwicy wolowej,
4 plasterki wedzonego bekonu,
sol, pieprz,
czerwona mielona papryka,
smalec do smazenia.
1. Mieso umyc, lekko rozbic tluczkiem, oproszyc sola i pieprzem.
2. Plasterki bekonu ponacinac (co 1 cm, az do skorki).
3. Usmazyc na smalcu i trzymac w cieple. Po usmazeniu powinny sie ladnie zwinac
i przypominac kogucie grzebienie.
4. Kotlety i poledwice piec az do zrumienienia z obu stron.
5. Na duzej, drewnianej desce ulozyc gorace miesa. Na wierzchu ulozyc usmazone
kawalki bekonu, oproszyc czerwona papryka.
6. Podawac z frytkami lub pieczonymi kartoflami i zielona salata.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 48.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach