Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2144 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 3-4 godz.
4 nozki wieprzowe,
150 g masla,
50 g tartej bulki,
1 kg kartofli,
1 cebula,
1/2 selera,
1 pietruszka,
1 lisc laurowy,
sol.
Farsz:
500 g gotowanej cieleciny,
50 g gotowanej sloniny,
4 swieze grzyby,
1 jajo,
1/2 czerstwej bulki,
sol, pieprz.
1. Nozki sparzyc wrzatkiem, dokladnie oskrobac, oczyscic ze szczeciny, przeciac
wzdluz, wlozyc do garnka, zalac woda, osolic, dodac lisc laurowy. Gotowac na
malym ogniu 2-3 godz. W polowie gotowania dodac obrane i oplukane jarzyny:
cebule, seler i pietruszke. Po ugotowaniu usunac z goracych nozek kosci i
grubsze chrzastki.
2. Przygotowac farsz: cielecine z namoczona i wycisnieta bulka zemlec w maszynce do miesa. Slonine pokroic w drobna kostke, grzyby umyc, posiekac. Dodac
te skladniki do cieleciny. Wbic do niej jajo, doprawic sola i pieprzem. Dobrze wymieszac.
3. Miejsce po kosciach usunietych z nozek wypelnic farszem, nozki posmarowac
maslem, obsypac tarta bulka. Na patelni rozgrzac pozostale maslo, ulozyc
nozki i zrumienic z kazdej strony.
4. Przelozyc nozki na polmisek, oblozyc przysmazonymi kartoflami. Podawac z pikantnym sosem.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 28.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach