<- SMAŹONY RYŹ Z JANGZHOULista potraw z grupy: Mięso: DróbSuflet z watrobek drobiowych ->

PDF Drukuj

Soczysty kurczak

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3024 razy.


Składniki na 4 porcje:
1 sprawiony kurczak (ok. 1,2 kg)
4 średnie kolby kukurydzy
1 seler naciowy (ok. 50 dag)
50 dag śliwek
1 szklanka rosołu (instant)
1 łyżka margaryny
sól,
biały pieprz,
curry
Kurczaka opłukać, a następnie osuszyć. Zmieszać odrobinę soli z curry i białym pieprzem, dokładnie natrzeć kurczaka. Związać nitką udka i skrzydełka, ułożyć kurczaka na blasze. Polać łyżką roztopionego tłuszczu, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 50-60 minut w teperaturze 200 stopni C. Oczyścić i dobrze opłukać kolby kukurydzy, pokroić w niezbyt grube plastry. Oczyścić i umyć selera naciowego, a następnie pokroić na kawałki długości 2-3 cm. Umyć śliwki, przekroić na połówki, usunąć pestki. Wyłożyć warzywa i śliwki na blachę w połowie czasu pieczenia mięsa. Posypać pieprzem, podlać szklanką rosołu. Jeśli chcemy, aby sos z pieczenia był jeszcze bardziej pikantny, można doprawić go dodatkowo odrobiną curry. Podawać upieczonego kurczaka ze świeżym białym pieczywem (np. bagietką).
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności