<- Pieczeń cielęca ze śmietanąLista potraw z grupy: Mięso: CielęcinaPierożki z mięsem ->

PDF Drukuj

Pieczona nerkowka

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1808 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 2 godz. 15 min.
750 g nerkowki bez kosci z nerka,
1 puszka anchois,
3 lyzki oleju,
1 lyzka masla,
1/2 cebuli,
sol, pieprz.

1. Mieso oplukac, osuszyc. Wyjac nerke, oczyscic ja, wlozyc z powrotem do miesa. Zwiazac mieso bawelniana nitka.
2. Ostrym nozem gleboko nakluc nerkowke w kilkunastu miejscach, w otwory wlozyc
anchois. Oproszyc mieso sola i pieprzem, zrumienic z 2 stron na dobrze rozgrzanym oleju.
3. Przelozyc mieso do brytfanny. Obrac, pokroic, usmazyc na masle cebule, wlozyc ja do miesa, dolac kilka lyzek wody, wstawic brytfanne do piekarnika o
temp. 200żC. Piec ok. 1,5 godz. W czasie pieczenia czesto polewac utworzonym
sosem. Jesli sos wyparuje, dolewac wody.
4. Gdy mieso bedzie miekkie, wyjac z piekarnika, pokroic na porcje, oblac sosem
z pieczenia. Podawac z kartoflami i zielona salata.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 52.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności