Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2066 razy.
Porcja dla 8-10 osob. Czas przygotow. 2-3 godz.
1 prosie,
30 g suszonych grzybow,
2 lyzki masla,
2 lyzki maki,
500 ml smietany,
1 kalarepa,
1 marchewka,
1 seler,
1 pietruszka,
1 mala kapusta wloska,
1 cebula,
1 cytryna,
1/2 liscia laurowego,
5 ziaren pieprzu,
sol.
1. Oczyscic prosie (patrz przepis "nadziewane prosie" w tym rozdziale) i oplukac. Pokroic na czesci, wlozyc do duzego garnka, zalac woda, tak by przykryla mieso.
2. Dodac grzyby, pieprz i lisc laurowy. Wlozyc obrane i oplukane jarzyny, osolic, gotowac na malym ogniu 1-2 godz, zaleznie od wielkosci prosiecia.
3. Zrobic zasmazke z masla i maki, zalac smietana, rozprowadzic wywarem z prosiecia, dodac sok z cytryny. Gotowac kilka minut, az sos zgestnieje.
4. Mieso wyjac, pokroic na porcje i ulozyc na ogrzanym polmisku. Dookola ulozyc
ugotowane jarzyny i przybrac posiekanymi grzybami. Mozna dodac zielonej fasolki, groszku i szparagow. Sos przetrzec przez sito i polac potrawke.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 29 "Wieprzowina", strona 92.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach