<- Kapuśniak ze świeżej kapusty z pomidorami 25 minLista potraw z grupy: ZupaKartoflanka po wiedeńsku ->

PDF Drukuj

Kartoflanka berlinska

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4995 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.
175 g boczku wedzonego ze skora,
300 g obranych ziemniakow,
50 g cebuli,
1/2 peczka majeranku,
3/4 l rosolu,
100 g marchwi,
100 g selera,
50 g porow,
1/4 l slodkiej smietanki,
sol, pieprz.

1. Z boczku zdjac skore. Boczek pokroic w kostke, wysmazyc razem ze skora na
patelni.
2. Ziemniaki i cebule pokroic w kostke, dodac do wysmazonego boczku, wymieszac.
Przelozyc do garnka, zalac rosolem. Wrzucic zwiazane lodygi majeranku po
uprzednim zdjeciu listkow. Doprowadzic do wrzenia i gotowac na malym ogniu
25 min.
3. Jarzyny umyc, pokroic grubo i wrzucic do zupy. Gotowac 10 min.
4. Z zupy wyjac lodygi majeranku i skore z boczku. Zupe przecedzic. Ziemniaki,
boczek i niedogotowane jarzyny zemlec za pomoca maszynki do miesa ze sredniej wielkosci sitkiem.
5. Zmielona mase polaczyc z odcedzona zupa, wymieszac ze smietanka, zagotowac,
stale mieszajac. Doprawic pieprzem, ewentualnie sola. Posypac listkami majeranku.
6. Podawac z grzankami z pokrojonej w kostke bulki.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 7 "Kuchnia niemiecka", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności