Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4037 razy.
Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 9,5 godz.
50 g grochu wloskiego,
2 lyzki oliwy,
2 sredniej wielkosci cebule,
450 g jagnieciny na gulasz (ew. wolowina lub kurczak),
5-6 pomidorow,
125 g fasolki szparagowej,
2 sredniej wielkosci kartofle,
125 g swiezego bobu,
1 lyzka swiezej miety,
1 lyzka swiezej kolendry,
1 lyzeczka papryki,
2 lyzki pasty pomidorowej,
2,5 l wody,
1 sredniej wielkosci cukinia,
1 zielona papryka,
100 g cienkiego makaronu,
sol, pieprz.
1. Groch zalac woda i odstawic na 8 godz. Odcedzic.
2. Oliwe wlac do garnka i postawic na srednim ogniu. Cebule pokroic i podsmazyc
na oliwie. Mieso pokroic w kostke, a nastepnie podsmazyc z cebula, mieszajac
od czasu do czasu.
3. Pomidory sparzyc, obrac ze skorki, posiekac i wymieszac z miesem. Fasolki
szparagowe przekroic na pol, kartofle pokroic na czastki i dodac z bobem do
reszty. Listki miety i kolendry oddzielic od korzonkow. Korzonki zwiazac
sznureczkiem i wrzucic do garnka.
4. Dodac groch, pieprz, papryke oraz paste pomidorowa rozpuszczona w wodzie.
Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc ogien, zakryc do polowy i gotowac, az
groch bedzie miekki (ok. 1 godz.). Posolic.
5. Z papryki usunac nasiona, a nastepnie pokroic wraz z cukinia na czastki.
Dodac do zupy i zalac odpowiednia iloscia wody, aby zakryla jarzyny na 5 cm
powyzej ich poziomu. Doprowadzic do wrzenia. Sprobowac i przyprawic jesli
potrzeba. Zmniejszyc ogien, czesciowo zakryc i gotowac nastepne 20 min.
6. Posiekac liscie miety i kolendry. Pokruszony makaron wsypac do zupy i gotowac przez 5 min. Wyjac zwiazane korzonki ziol, a nastepnie dodac posiekane
liscie. Od razu podawac. Zamiast jagnieciny mozna uzyc wolowiny lub kurczaka
oraz dodac marchewke i zielony groszek.
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 15 "Kuchnia arabska", strona 36.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach