<- Zupa oszwabkaLista potraw z grupy: ZupaZupa paniscia ->

PDF Drukuj

Zupa owocowa

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3300 razy.


Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 40 min.
600 g wisni,
150-200 g cukru,
700 ml wody,
8 moreli,
8 sliwek,
2 brzoskwinie,
2 lyzki soku cytrynowego,
3 lyzki smietany,
1 lyzka maki,
50 ml likieru wisniowego,
3-4 gozdziki,
kawalek cynamonu lub skorki cytrynowej,
1/2 laski wanilii,
czeresnie,
szczypta soli.

1. Wszystkie owoce umyc pod biezaca woda.
2. Wyjac pestki z wisni i ugotowac w wodzie z dodatkiem cukru, cynamonu, gozdzikow i odrobiny soli. Usunac gozdziki, skorke cytrynowa i wanilie. Przetrzec przez sito lub zmiksowac.
3. Ze sliwek i czeresni wyjac pestki. Brzoskwinie i morele przeciac na pol i
rowniez wyjac pestki.
4. Zagotowac przetarte wisnie, dodac sok cytrynowy, zaprawic smietana rozmieszana z maka i ciagle mieszajac wrzucic pozostale owoce. Gotowac przez kilka
minut.
5. Zupe mozna podawac na goraco lub na zimno. Do zimnej zupy wlac przed podaniem kieliszek likieru wisniowego i lyzke smietany.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 12 "Kuchnia węgierska", strona 26.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności