Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2550 razy.
Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.
1 l czystego bulionu z kury,
24 kolduny won ton,
1 cebulka dymka.
Ciasto:
1 jajo, 225 g maki, 6 lyzek wody.
Farsz:
250 g krewetek obranych ze skorupek, swiezych lub z puszki,
1 jajo,
1 lyzka maki ziemniaczanej,
1 lyzeczka wodki,
1 lyzeczka cukru,
1 lyzeczka oleju,
1 lyzeczka oleju sezamowego, sol, pieprz.
1. Jajo roztrzepac w miseczce. Dodac wode i dobrze wymieszac. Dosypac przesiana
make i zagniesc gladkie ciasto. Po wyrobieniu, ciasto przykryc serwetka i
odstawic na 30 min.
2. Gotowe ciasto rozwalkowac na posypanej maka stolnicy na placek grubosci 1,5
milimetra. Pokroic na 24 kwadraty o boku 2,5 cm.
3. Polaczyc ze soba jajo, sherry, sol, pieprz, olej, olej sezamowy, cukier i
make ziemniaczana. Krewetki bardzo drobno posiekac, polaczyc z reszta skladnikow i starannie wymieszac.
4. Na kazdy kwadracik ciasta nakladac po 1 lyzeczce farszu. Formowac kolduny,
zlepiajac ze soba dwa rogi kwadratu, lezace po przekatnej, a nastepnie zalozyc na siebie dwa pozostale rogi i starannie zalepic.
5. Bulion doprowadzic do wrzenia. Dymke umyc, obrac i drobno posiekac.
6. Kolduny gotowac przez 2 min. we wrzacym bulionie. Bezposrednio po ugotowaniu
nakladac do miseczek, zalac bulionem i posypac siekana dymka. Podawac gorace
Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 1 "Kuchnia chińska", strona 14.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj Powiadom o komentarzach