<- Zupa z wina z sagoLista potraw z grupy: ZupaZupa z zielonego groszku ->

PDF Drukuj

Zupa z zeberek wieprzowych

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2745 razy.


Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 3 godz.
500 g zeberek wieprzowych,
2 zabki czosnku,
1,5 lyzki czarnego sosu sojowego,
1/2 lyzeczki glutaminianu sodu,
1 l wody,
2 lyzeczki soli.

1. Zeberka umyc, osuszyc i pokroic na kawalki dlugosci 8 cm.
2. Zeberka przelozyc do garnka, zalac woda, a nastepnie doprowadzic do wrzenia.
3. Nie obrane zabki czosnku, sol, czarny sos sojowy oraz glutaminian sodu dodac
do zeberek. Zmniejszyc ogien, zakryc i gotowac, az zeberka beda miekkie (ok.
2-3 godz.).
4. Zupe z kawalkami zeberek przelac do duzych talerzy. Osobno podac swieze
czerwone chilli w sosie sojowym.
5. Do gotowania mozna dodac takze inne skladniki, na przyklad 5-centymetrowa
laske cynamonu, 6 gozdzikow, 1/2 lyzeczki bialego pieprzu, 1/2 lyzeczki kolendry, 1/2 lyzeczki kminku oraz 1/2 lyzeczki kopru. Te skladniki nalezy
wlozyc do muslinowego woreczka i zawiazac. Przed podaniem woreczek wyjac.

Żródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 17 "Kuchnie Dalekiego Wschodu", strona 24.
From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności