Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 11309 razy.
W handlu bywa przeważnie spirytus o mocy 96ø. ChcÄ…c go rozcieÅ„czyć do 70ø, należy do 1 l dodać 0,39 l wody. Jeżeli pragniemy otrzymać spirytus o mocy 65ø, do 1 l dodajemy 0,5 l wody i odpowiednio: 60ø - 0,63 l wody. 55ø - 0,78 l wody, 50ø - 0,96 l wody, 45ø - 1,18 l wody, 40ø - 1,44 l wody. 35ø - 1,79 l wody, 30ø - 2,24 l wody.
Dla uzyskania odpowiedniej mocy, w ten sam sposób - zamiast wodą - można rozcieńczyć spirytus sokiem lub syropem. Należy jednakże pamiętać, że ciężar właściwy cukru wynosi 1,6, a więc 1 kg cukru zajmuje objętość 1:1,6, czyli 0,62 l. Praktycznie z 1 kg cukru i 0,5 l wody otrzyma się 1,6 l syropu.
Niektórzy autorzy radzą, by do słodzenia wszelkich nalewek używać syropu wykonanego z 1 kg cukru i 0,5 l wody, którego objętość wyniesie 1,1 l z 90-procentową zawartością cukru.
Nalewki ze Å›wieżych jagód leÅ›nych, np. z poziomek, powinny być macerowane alkoholem rozcieÅ„czonym do 50-60ø, ale tylko przez 24 godziny, nigdy dÅ‚użej. Chodzi o to, by trunek nie nabraÅ‚ goryczy z ziarenek owoców.
Dla uniknięcia mdławego smaku, przy owocach mało kwaśnych oraz przy niektórych nalewkach ziołowych, do gorącego syropu można dodać nieco kwasku cytrynowego, biorąc go 2-5 g na 1 l trunku. Nalewka ma wówczas lepszy smak, pełniejszą harmonię, ładniejszą barwę i jest klarowniejsza.