Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 20993 razy.
Wlać do gÄ…siorka 0,8 l spirytusu 70ø, tyleż wody, dodać 15 zielonych wÅ‚oskich orzechów (drobno pokrajanych), po 1 g goździków i gaÅ‚ki muszkatoÅ‚owej oraz syrop z 60 dag cukru.
Gąsior zakorkować i postawić w ciepłym miejscu na kilka miesięcy. Płyn przecedzić przez flanelę, wlać do czystego gąsiorka i odstawić na tydzień. Przefiltrować jeszcze raz, zakorkować. Wódka przypomina likier orzechowy.
From: slavek_s@usa.net (Slav)
czesc slavek
po pierwsze oddaje Ci cześć za tak wspaniałe przepisy, w tej chwili produkuje cztery nalewki, będa gotowe za od miesiąca do pół roku, także zapraszam na degustacje, po drugie mam pytanie: jak wyglądaję "zielone ozrechy włoskie" i jak je skroić??
pozdrawiam MISTRZU Nadesłał(a): domin yido <yido@o2.pl> 2005-12-18 21:12:05
Pieważ Sławek nie odpowiedział, udzielę Ci informacji. Orzechy włoskie na alewki należy zrywać w drugiej połowie czerwca lub na początku lipca. Wtedy jeszce skorupka wewnętrzna orzecha nie jest zdrewniała. Pozdrowienia. Nadesłał(a): emzet <mietek@pcair.com.pl> 2006-01-08 16:01:56
hmmm... a ktoś z państwa słyszał o amigdalinie i jej trujących właściwościach? To alkaloid zawarty w orzechach który w małych ilościach jest nieszkodliwy, zaś w dużych to bardzo silna trucizna, radziłbym uważać z orzechami, zwłaszcza niedojrzałymi! Nadesłał(a): Lewar <lewar81@gmail.com> 2006-07-20 19:07:34
to podobnie jak wódka Nadesłał(a): 2006-08-13 23:08:41
Wszystko w nadmiarze szkodzi. Robie orzechówke z dodatkiem miodu i imbiru i na zimowe wieczory 25g jest rewelacyjne a i żołądeczek zdrowieje. Pozdrawiam Nadesłał(a): jerrysz <jerrysz@onet.eu> 2008-07-08 21:07:29
i nigdy nie lać przez flanele itp. Trzeba zlać znad osadu a reszte wylać!! nawet gdy serce pęka. Pamiętajcie że tworzycie dzieło sztuki- choć dla potomnych moze braknąć Nadesłał(a): jerrysz <jerrysz@onet.eu> 2008-07-08 21:07:48