<- Nalewka wiejskaLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekNalewka wisniowa slodka ->

PDF Drukuj

Nalewka wileńska

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 8206 razy.


Surowiec: maliny, wiśnie, śliwki, zielone włoskie orzechy, dereń jadalny, świeża mięła, tarnina lub jarzębina.
Wagowa ilość składników jest właściwie dowolna; bierze się "na oko" taką porcję jednego w wymienionych owoców lub ziół, ile zmieści się na gazie.
Sporządzając tę nalewkę, bierzemy tylko jeden z wymienionych wyżej gatunków. Jeżeli decydujemy się na jarzębinę, jej owoce musza być przemarznięte. Jesienią, kiedy jeszcze nie ma mrozów, można wstawić zebrane jagody na 2-3 dni do zamrażalnika lodówki. Orzechy włoskie trzeba pokrajać w drobna kostkę. Wiśnie, śliwki i dereń należy nakłuć widelcem, a liście mięty drobniutko posiekać.
Na dno 1 litrowego sÅ‚oja "Twist-off" nalać spirytusu o mocy 70ø - na wysokość ok. 4 cm (mierzÄ…c od dna). NapeÅ‚nić przyciÄ™ty w kwadrat kawaÅ‚ek gazy jednym z wymienionych wyżej gatunków owoców lub ziół, które musza być czyste, ale suche, dlatego bezpoÅ›rednio przed sporzÄ…dzeniem trunku nie należy ich pÅ‚ukać. GazÄ™ z owocami wkÅ‚adamy do sÅ‚oja tak, aby nie dotykaÅ‚a spirytusu, musi wisieć w 2 centymetrowej odlegÅ‚oÅ›ci od jego powierzchni. Słój zakrÄ™camy wieczkiem, które przytrzymuje brzegi gazy. Naczynie pozostawić w spokoju na nie dÅ‚użej niż 3 tygodnie. Potem gazÄ™ z owocami usuwamy, a do sÅ‚oja wlewamy tyle wódki (najlepiej "Źytniej"), ile byÅ‚o poprzednio spirytusu. Otrzymamy pyszna nalewkÄ™ o mocy 70ø.
Jeżeli ktoś woli słabsze trunki, może wódkę zmieszać z woda w proporcji pół na pół. Wskazany (choć niekonieczny) jest dodatek łyżki stołowej miodu, który należy dokładnie wymieszać z nalewka.
Uwaga - nigdy nie dodawać cukru.
Nalewkę można pić po 3 tygodniach.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności