Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 6740 razy.
Do sporego gÄ…siora wlać 21 spirytusu 70ø (ilość tÄ™ można zmniejszyć) i wsypywać kolejno - w miarÄ™ jak dojrzewajÄ… - po szklance truskawek ananasowych, poziomek, malin, wiÅ›ni oraz dwie garÅ›cie pÅ‚atków róży (cenÅ‚yfolii), po szklance Å›liwek lubaszek, renklod, drobno pokrajanych gruszek, pokrajanego melona oraz soku z pomaraÅ„cz.
Zamiast soku z pomarańcz można dodać pokrajaną w plastry cytrynę bez pestek.
Ogółem owoców powinno być (licząc na 2l spirytusu) ok. 15 szklanek.
Po miesiącu - licząc od chwili dodania ostatniego owocu - płyn zlać, resztę owoców wycisnąć przez płócienny woreczek.
Na 1l takiej nalewki dodać 0,5 kg cukru, następnie postawić gąsior w ciepłym miejscu, często nim potrząsając.
Gdy cukier się rozpuści, trunek rozlać do butelek.
Pić dopiero po 10 miesiącach.