<- Likier karolkowyLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekLikier kawowy #2 ->

PDF Drukuj

Likier kawowy #1

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 7615 razy.


20 dag ziarnistej zmielonej kawy zalać 1 l spirytusu, pozostawić na kilka dni na słońcu lub w ciepłym miejscu.
Następnie zlać spirytus i zaprawić syropem (z 60 dag cukru i wody) w proporcji: połowa spirytusu - połowa syropu.
Likier ma kolor jasnożółły i znakomity aromat.

Jeżeli odpowiada nam ciemniejszy kolor trunku, wówczas należy postępować inaczej:
Kawę zagotować ze szklanką wody.
Zmieszać spirytus z gorącym syropem, który przygotowujemy jak poprzednio, i wlać kawę.
Można dodać kawałek wanilii oraz szczyptę kwasku cytrynowego.
Ostudzić w rondlu przykrytym płótnem i rozlać do butelek, które następnie szczelnie zakorkować.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
człowiek za bardzo nawalony
Nadesłał(a): winiacsz <marcin 456> 2006-05-02 20:05:32

W przepisie nie podno stosunku cukru do wody w przygotowywanym syropie. cyt. "60 dag cukru i wody" (ile?)
Nadesłał(a): Blanka <polanb@op.pl> 2006-10-03 14:10:51

Proszę czytać uważnie, połowa spirytusu i połowa syropu, czyli do 60 g cukru należy dodać 40 g wody.
Nadesłał(a): 2008-12-16 17:12:20


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności