<- Wódka z rajskich jabłekLista potraw z grupy: Domowy wyrób wódekWódka ze śliwek renklodów ->

PDF Drukuj

Wódka ze skórek pomarańczowych albo cytrynowych

Dodano: 2000-04-22 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 9420 razy.


z cyklu: Stare wódki
Oparz ciepłą wodą dwa funty skórek suchych pomarańczowych lub cytrynowych, oczyść z białej miazgi, a żółtą skórkę przemyj w ciepłej wodzie, włóż pokrajawszy uprzednio do butli, wlej dwa garńce spirytusu, postaw na dni dwadzieścia w ciepłym pokoju, codzeń butel kłócając. Kiedy juz spirytus nabedzie żółtego koloru, zlej ze skórek do próżnej butli. Wsyp trzy funty cukru, wlej garniec wody zródlanej, zagotuj w rądlu, niech ostygnie. Potem wlej garniec spirytusu żóltego, wymieszaj, przecedź przez bibułę i zlej do butelek dla użycia w potrzebie.

From: slavek_s@usa.net (Slav)
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności