<- Babka marmurkowa 3Lista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka mateczki ->

PDF Drukuj

Babka Mateczki

Dodano: 2000-05-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5411 razy.


5 jaj małych lub 4 duże
1 szkl. mąki wrocławskiej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kg "Palmy"
1 szkl. cukru
cukier lub olejek waniliowy
otarta skórka z cytryny
rodzynki lub skórka pomarańczowa
tłuszcz i tarta bułka do formy

Całe jajka ubić z cukrem, wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszana z proszkiem do pieczenia i ubijać by nie było grudek. Zagotować "palmę" i gorącą wlać całą do ciasta nie przerywając ubijania. Dodać aromaty i rodzynki obsypane mąką.
Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do wygrzanego piekarnika 170st.C. Piec ok. 45 min.

From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl>
to dobre
Nadesłał(a): asia 2006-03-31 21:03:52


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności