<- Suflet kartoflanyLista potraw z grupy: Warzywa, owoceSuflet z marchwi ->

PDF Drukuj

Suflet z kalafiora

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 1710 razy.


Składniki dla 4 osób:
50 dag mrożonych różyczek kalafiora
ok. 50 g wędzonej słoniny
50 dag puree ziemniaczanego (może być z torebki)
zmielona gałka muszkatołowa
świeży zmielony pieprź
15 dag mrożonych, drobno pokrojonych porów
4 średniej wielkości pomidory
25 g masła
20 g mÄ…ki
1/2 litra mleka
20 dag żółtego sera
szczypta soli,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
masło do posmarowania formy
SÅ‚oninÄ™ pokroić w kostkÄ™ i stopić, aż siÄ™ źarumieni. Puree ziemniaczane doprawić pieprzem i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ…. Dodać sÅ‚oninÄ™, mrożone pory i wymieszać. PrzeÅ‚ożyć masÄ™ do wysmarowanej masþem formy sufletowej. Pomidory umyć, usunąć szypuÅ‚ki, pokroić w grube plastry i uÅ‚ożyć na puree. Na wierzchu uÅ‚ożyć różycźki mrożonego kalafiora. Stopić masÅ‚o, dodać do niego mÄ…kÄ™ i zrobić zasmażkÄ™. Zalać mlekiem, gotować 2 minuty. Wsypać starty ser. Doprawić do smaku solÄ…, pieprzem i gaÅ‚kÄ… muszkatoÅ‚owÄ…. Polać zawartość formy tym sosem i posypać resztkÄ… tartego sera. Zapiekać przeź 30 minut w piekarniku rozgrzanyo do temperatury 200 stopni, aż suflet nabierze zÅ‚ocistobrÄ…zowego koloru. Po wyjÄ™ciu z piekarnika posypać posiekanÄ… natkÄ… pietruszki. Wartość energetycźna jednej porcji: ok. 580 kcal.
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności