<- Babka krakowskaLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaBabka kręcona (Stawska) ->

PDF Drukuj

Babka kręcona "Campioni"

Dodano: 2000-05-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 4776 razy.


25 dkg cukru
25 dkg mąki pszennej
20 dkg mąki kartoflanej
6 jajek
1/4 kg masła
1 proszek do pieczenia
niepełna szklanka mleka
skórka pomarańczowa, rodzynki

Masło rozetrzeć w misce dodając po jednym żółtku i po trochu cukru, tak żeby 25dkg cukru wkręcić w 6 żółtek kręcąc ok. 1/2 godz. Mąkę kartoflaną zmieszaą z mąką pszenną i z proszkiem. Następnie brać po jednej łyżce stołowej mąki dolewając po trochu mleko i wkręcać do masła z cukrem (rozłożyć równomiernie mleko z mąką). Ubić pianę z 6 białek i na samym ostatku lekko ją wkręcić. Brytfannę do keksu lub babki wysmarować masłem i posypać bułką.

From: Agnieszka <agnieszkawanke@poczta.onet.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności