Dodano: 2000-08-02 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 3509 razy.
To proste - chociaż dzis może byc uciazliwe.
1. Musisz miec stary, twardy i wyschniety chleb.
2. Smalec domowej roboty.
3. Czosnek, sól, pieprz.
Przepis na 1 talerz:
Duza luzka stolowa smalcu, dwa starte zabki czosnku oraz pokrojony w kostke zaschniety chleb wlozyc do talerza. Zalac wrzatkiem i w zasadzie gotowe.
Mozna dodac pietruszki i doprawic w/g wlasnego smaku.
Wodzionke jadlem w domu rodzinnym /jestem gornoslazakiem/ aby najmniejsza czesc chleba sie nie zmarnowala i wszytskie niezjedzone kawalki wedrowaly na duzy, kaflowy piec w pokoju gdzie schly.
pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!
From: "Piotr Rother" <rother@polbox.com> wodzionka jest gites Nadesłał(a): marcianio 2006-02-06 12:02:37
Tak, tak to ten przepis. Rewelka i super na kaca. Widzlam poprzedni przepis ktory wogole sie nie zgadza, tam to maja fantazje. Nie wiem gdzie tak gotuja, bo na slasku napewno nie. Pozdrawiam, polecam Nadesłał(a): anna maria <annamaria1976@mail.ru> 2009-01-07 20:01:46
Właśnie że na śląsku robią wodzionka czyli po śląsku brułzupa Nadesłał(a):