Dodano: 2000-08-21 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 9483 razy.
Skrzydelka przyrzadzam w tak prosty sposob, ze nie jestem pewna, czy wypada publikowac przepis wsrod innych, tak wyrafinowanych...
Ale skoro prosiles o prosty sposob, to sie odwaze.
Skrzydelka posypuje i nacieram sola, pieprzem i ostra papryka (przypraw jest dosc duzo, bo moj maz lubi pikantne potrawy - czasem dodaje jeszcze odrobine chili, ale wtedy robia sie naprawde szatansko ostre).
Ukladam je w naczyniu zaroodpornym lub na blasze wylozonej folia aluminiowa (latwiej potem blache umyc) i pieke w temperaturze 180 - 200 stopni przez okolo godzine, az beda apetycznie zrumienione.
Do jedzenia nadaja sie wczesniej, ale my lubimy skrzydelka chrupiace.
I to by bylo na tyle.
Jo.
From: "JoJo" <filipowicz@lmsa.com.pl>
Rzeczywiscie, takie skrzydelka sa swietne.
Dobrym dodatkiem jest sos do maczania zrobiony z: pol na pol smietana i majonez, pol lyzeczki musztardy, kilka kropel soku z cytryny, sol, wymieszac, dodac 1-2 lyzki mleka. Powinien byc takiej konsystencji, zeby zanurzone skrzydelko po wyjeciu mialo dosc cienka powloczke sosu.
Magdalena
From: magdalenab@aol.com (MagdalenaB)