<- Tort HiszpańskiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort jogurtowo-brzoskwiniowy ->

PDF Drukuj

Tort jabłeczny

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2860 razy.


Ciasto:
20 dag mąki,
5 dag cukru pudru,
10 dag masła,
łyżka śmietany
Masa migdałowa:
7 dag mielonych migdałów,
8 dag cukru,
4 łyżki śmietany,
Masa jabłeczna:
50 dag jabłek,
8 dag cukru,
rodzynki
Krem:
szklanka śmietany,
2 jaja,
5 łyżek cukru,
pół łyżki mielonego cynamonu
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wylepić nim tortownicę, tworząc wysoki (2 cm) brzeg i upiec na jasnozłoty kolor.
Wymieszać składniki masy migdałowej i wyłożyć na przestudzone ciasto. Drobno pokroić obrane jabłka, wymieszać z resztą cukru oraz rodzynkami, ułożyć równą warstwą na masie migdałowej.
Polać śmietaną ubitą z jajami, cukrem i cynamonem, wstawić do gorącego piekarnika na 20 minut.
Tort można podawać schłodzony lub gorący.
"Poradnik Domowy"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności