Przepis dla dwóch osób.
1 filet z kurczaka (dla jasności - podwójny)
pół główki małej kapusty pekińskiej
1 ogórek
1 pomidor
1 mała czerwona cebula
1 czerwona papryka
pół kukurydzy z puszki
olej
Mięso pokroić w grubą kostkę (3/3 cm) posypać solą i pieprzem (można też własnymi ulubionymi przyprawami). Odstawić na czas krojenia warzyw.
Przed przygotowaniem warzyw należy przygotować dwa duże płytkie talerze.
Kapustę pekińską drobno pokroić. 2/3 rozsypać na całą powierzchnię talerzy. Na kapustę wyłożyć pokrojonego w talarki ogórka – posolić. Pomidora pokroić w półksiężyce i rozłożyć na ogórkach – posypać pieprzem i wyłożyć pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Resztę kapusty wymieszać z kukurydzą i wyłożyć na cebulę. Przygotować sos. Do majonezu dodawać po trochu jogurtu mieszając go cały czas. Dodać zmiażdżony z solą czosnek i wszystko chwilę ucierać. Przyprawić pieprzem. Sos musi być słony, żeby nadał smaku warzywom. Polać obficie warzywa.
Przygotować mięso. Rozgrzać olej i smażyć mięso aż nabierze ciemnozłotego koloru – nie podlewać wodą ani śmietanką!
Wyłożyć gorące mięso na warzywa i natychmiast podawać z ciepłym pieczywem.
Zamiast smażonego mięsa polecam z grilla.
Bardzo dobre na lekką kolację przy winie.