1 kg kapusty kiszonej(może być kwaśna), 0,5 kg łuskanego grochu, 0,4(tłustego)surowego boczku,średnia cebula,2 ziemniaki.
sól,pieprz,pieprz ziołowy.
kapuste ugotować na miękko,po ostudzeniu odcisnąć.Groch gotować do miękkości(30 min. przed końcem dodać ziemniaki)
Ugotowany groch z ziemniakami ugnieść tłuczkiem.Pokrajany boczek zesmarzyć na złoty kolor, dodać posiekaną cebulę(też na złoto).Wszystkie składniki wymieszaćz przyprawami.
Najlepiej smakuje z kotletem mielonym. Miodzio !!!.
Nadesłał: waldemarj <walja1@aster.pl>Groch- 1/2 utłuc, resztę nie zabijać. Kartofle- niepotrzebne.Grzybek suszony, namoczony, ugotowany dodać z wywarem. Jeszcze smakowitsze! Nadesłał(a): trapista <trapista@o2.pl> 2006-07-26 12:07:46
Ad vocem! Boczek surowy? Tylko podsmażony? Będzie podeszwa- obgotować- musowo. Czyli tak- poczek- podgotować i wyjąć. Na wodzie z boczku- gotować kapustę i grzybka z wodą! Nadesłał(a): trapista <trapista@o2.pl> 2006-07-26 12:07:39