<- Drobne pierniczki 2
Lista potraw z grupy:
Ciasta, ciastka
Drożdżowa baba podolska ->
PDF
Drukuj
Drobne pierniki
Dodano: 2004-12-26 20:49:30
Język: niezdefiniowany
Odwiedzono: 3305 razy.
1,25 kg mąki,
40 dkg cukru,
25 dkg miodu,
5-10 dkg tłuszczu,
2 jaja,
karmel,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane), żółtko do posmarowania, masło do formy, lukier do ozdobienia.
Przyrządzić karmel: 2 dkg cukru zrumienić silnie na patelni, wlać 1/8 l wody, zagotować. Stopić tłuszcz. Cukier zalać gorącym karmelem, wymieszać. Gdy cukier rozpuści się, dodać miód, przyprawy, zagotować, ostudzić. Mąkę przesiać do miski (część odłożyć do podsypania), dodać miód, sodę, jaja, tłuszcz, wymieszać łyżką. Wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką. Zagnieść niezbyt twarde ciasto, wyrobić bardzo starannie. Wyciąć pierniczki i upiec je.
Nadesłał: M.Ostrzyżek <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach
MM
Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności