80 g suszonych grzybów (najlepiej borowików),
10 g mąki,
jajo,
sól,
0,5 średniego selera,
pietruszka,
marchewka,
cebula,
10 ziaren pieprzu,
łyżka soku z cytryny,
łyżka masła.
Grzyby szybko opłukać pod bieżącą zimną wodą. Zamoczyć je 2 l letniej wody i moczyć około 2 godz., następnie ugotować w tej samej wodzie. Z mąki usypać kopczyk, zrobić wgłębienie, wbić jajo, dodać sól i 1 - 2 łyżki wody. Zgnieść ciasto (powinno być twarde), cienko rozwałkować. Ciasto pokroić w pasy szerokości około 2 cm, potem w kwadraty. Łazanki gotować w osolonej wodzie, odcedzić i odsączyć. Włoszczyznę umyć, dodać grzybów z masłem, solą i pieprzem. Zupę gotować około 30 minut, przecedzić, usunąć warzywa. Zupę doprawić sokiem z cytryny i solą, dodać grzyby. Podawać z łazankami.
Nadesłał: M.Ostrzyżek <wenus.wenus1@wp.pl>dlaczego szybko oplukac?pali sie? Nadesłał(a): 2006-08-26 17:08:13