słodkie-5 całych jajek ubić z 1,5 szklanki cukru i cukrem waniliowym,dodawać mieszając drewnianą łyżką,
ostre-łyżeczkę imbiru
słone-szczyptę soli
kwaśne-szklankę mąki tortowej wymieszanej z płaską łyżeczką proszku do pieczenia,
gorzkie-1,5 łyżki ciemnego kakao
słodkie-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej oraz kostkę roztopionego gorącego masła
dokładnie wyrobić, przelać do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 70 minut w temperaturze 170oC
po ostudzeniu polać polewą czekoladową i posypać pokrojonymi orzechami włoskimi.
Przepis pochodzi z książki "Filozofia Zdrowia". Babka jest pyszna. Polecam!!!
Nadesłał: agata <>hi to jest babka czekoladowa a nie żółta-pomyłka!!! ale i tak pycha, no i w końcu ktoś mądry wymyślił te składniki:D:P Nadesłał(a): w 2005-08-30 17:08:14
Przeciez nie trzeba koniecznie dodawać polewy czekoladowej.
Ta babka jest pyszna, świetna w smaku.Polecam :) Nadesłał(a): <doniczka> 2006-04-13 21:04:25