2 kilogramy wiśni
10 goździków
0,5 laski wanilii
50 dag cukru
1 litr spirytusu
kawałek cynamonu
Wydrylować 2 kg wiśni, pozostawiając kilkanaście owoców z pestkami. Wsypać do słoja, dodać 10 goździków, 0,5 laski wanilii i kawałek cynamonu, 50 dag cukru oraz 1 litr spirytusu. Wymieszać i szczelnie zamknąć. Postawić w chłodnym pomieszczeniu, na co najmniej pół roku. Po tym okresie odcedzić i zlać nalewkę do butelek.
Nadesłał: mermas <mermas@vp.pl>a ma moze ktos taki sprawdzony przepis co sie zalewa cale wisnie tzn. bez drylowania spirytusem.
Napiszcie! Nadesłał(a): Inez 2006-07-24 11:07:52
w pestkach z wiśni znajduje się kwas pruski (cjanek) dlatego się dryluje. Nadesłał(a): gste <gste@tlen.pl> 2006-07-31 13:07:02
Witam. Ja nigdy nie dryluję - I żyję :) Nadesłał(a): marco <antoniukmarek@op.pl> 2006-08-10 19:08:53
To samo można zrobić z śliwkami (węgierką), osobiście wypróbowałem, jest bardzo dobra. Nadesłał(a): mermas <mermas@tlen.pl> 2006-08-10 21:08:18
Niewiem czy ja wytrzymam pół roku hehe ;) Nadesłał(a): Basia <baby5@op.pl> 2008-01-30 12:01:05
A moze ktos ma wiecej przepisow na nalewki na spirytusie. Z gory serdecznie dziekuje. Nadesłał(a): George <georgeolszewski@yahoo.com> 2008-04-15 01:04:41
Najlepsza nalewka na swiecie robie ja od kilkunastu lat. Nadesłał(a): dyktahund 2010-07-24 13:07:42