4 l wody (duży garnek)
6 kostek sera topionego cheddar
5 kostek bulionu z kury ( aż, 5 bo pojawił się nowy bulion i jest teraz w mniejszych kostkach)
3-4 cebule
1/2 kostki masła
sól
Na wrzątek wrzucamy kostki buliony i ser. Gotujemy, aż ser się rozpuści.
Mieszamy, w tym czasie kroimy cebule w kostkę i podsmażamy, żeby się zeszkliła.
Później cebulkę przecieramy przez sitko prosto do garnka z całym sosikiem( nie musi być idealnie przetarta cebulka przez sitko.
Solimy po włożeniu bulionu, oczywiście, jeżeli jest taka potrzeba.
Cała akcja gotowania trwa 15 mint.!!!!!!!!!!!!!
Jak już jest zupka w talerzu, to wrzucamy ptysie lub grzaneczki.
Po prostu pycha!!!!!
Pozdrawiam i życzę smcznego
Nadesłał: Agnieszka <>Ta zupa jest naprawde pyszna.Ostatnio bedac z wizyta w Polsce razem z mezem holendrem,akceptujacego polskie jedzenie w 60%,te zupe zaakcep.w 100%
Zupe te podano nam w malej jadlodalni w Swietym Krzyzu w Gorach Swietokrzyskich.Ciesze sie,ze mam przepis bo teraz sama ja zrobie Nadesłał(a): grazyna <grazyna-pl@hotmail.com> 2006-01-23 14:01:49