Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 5055 razy.
20 dag makaronu (rurki, muszelki, krajanka),
20 dag pieczarek,
20 dag szynki wędzonej,
2 puszki przecieru pomidorowego,
4 dag startego parmezanu,
2 cebule,
3 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki oregano,
1 łyżka natki pietruszki,
sól,
pieprz.
Makaron ugotować w osolonej wodzie na półmiękko,
zalać zimną wodą i odcedzić. Naczynie żaroodporne
wysmarować 1 łyżką masła i włożyć do niego makaron.
Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zrumienić na 1 łyżce
masła i dodać do klusek. Pieczarki oczyścić, opłukać,
pokroić w plasterki i usmażyć na reszcie masła. Gdy woda
z pieczarek odparuje, dodać pokrojoną szynkę i smażyć
jeszcze chwilę. Następnie zawartość patelni wyłożyć na
kluski i wymieszać. Przecier pomidorowy rozcieńczyć
1 szklanką wody, dodać sól, pieprz, oregano,
2/3 parmezanu i wymieszać. Kluski zalać sosem, oprószyć
resztą parmezanu i zapiekać ok. 20-25 min w piekarniku,
w temp. 180 st.C. Przed podaniem zapiekankę posypać
natką pietruszki.
and 1=1 Nadesłał(a): 2021-08-08 20:30:30