Woda 1 litr + 0,5 litra
Goździki spożywcze 3 łyżeczki do herbaty
Cynamon 3 łyżeczki do herbaty
Aromat rumowy spirytusowy 1 fiolka NIE OLEJEK!!!
Cukier 10 łyżek stołowych
Zagotować 1 litr wody. Do gotujęcej wody dodajemy 3 płaskie łyżeczki od herbaty goździków spożywczych. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut pod przykryciem. Nie wyjmując goździków dodajemy 3 płaskie łyżeczki od herbaty cynamonu i rónież pod przykryciem na małym ogniu gotujemy przez kolejne 15 minut. Studzimy. Następnie przez gęste sitko odcedzamy wywar a pozostałości wyrzucamy.
U W A G A ! Wywar jest ciągliwy, ale nie należy się tym zrażać.
Do odrębnego garnka wsypujemy 10 łyżek stołowych cukru i palimy na karmel. Gdy już powstanie karmel dolewamy 0,5 l. gorącej wręcz gotującej wody. Pozostawiamy na ogniu do zagotowania się.
U W A G A ! Gorącą wodę do gorącego karmelu wlewamy bardzo ostrożnie i małymi partiami. Karmel ma wyższą temperaturę niż gorąca woda.
Następnie tak spalony cukier studzimy.
Gdy oba półprodukty ostygną mieszamy i dodajemy aromat rumowy spirytusowy.
Zalewa gotowa.
U W A G A ! Zalewa nadal jest trochę cigliwa a to daltego, że nie ma takiego sitka, które przepuści zalewę a powstrzyma rozgotowany cynamon. Nie przejmujemy się tym.
Zalewę dodajemy w małych ilościach (1 łyżaczka do herbaty na pól litra wódki-bimbru)to należy wypróbować w/g własnego smaku i uznania.
Jeżeli zalewę chcemy stosować do bimbru to wcześniej na 1/2 l. bimbru sypiemy 1 płaską łyżeczkę liściastej herpaty EARL GREY (czarnej lub zielonej. Bimber z herbatą stoi jak każda nalewka nie dłużej jak 2 tygodnie.Odcedzamy i dodajemy w/w nalewki. Tak przyrządzoby trunek powinien trochę postać. Im starszy tym lepszy. Prawdziwy koniak. Konia z rzędem temu kto rozpozna co pije.
Dygresja. Może ten przepis jest pracochłonny, może skomplikowany ale przepisy na koniaki i inne wyroby alkoholowe są obięte tajemnicą niejednokrotnie poruwnywalną z tajemnicę wojskową.