Znalazlam za to przepis na pikle;-)))
4 kg ogorkow
litr wody (mozna dac troszke wiecej wody)
szklana octu (10%)
5 lyzek soli
5-6 lyzek cukru
gorczyca, ziele angielskie
Ogorki obrac, przekroic na pol, wydrazyc gniazda nasienne i jeszcze raz na pol;-) Nastpnie zasypac sola i zostawic na noc. Rankiem ogoreczki odcedzic, poukladac w sloikach, wrzucic 2-3 ziarenka ziela i zalac goraca zalewa (woda, ocet, cukier, gorczyca), zakrecic i pasteryzowac pol godzinki.
Pikle robi sie z nieladnych ogorkow, takich, kotre nie nadaja sie do kiszenia, duzych, bardzo dojrzalych, moga byc nawt zolte.
Pozdrawiam,
Nadesłał: AW <>Te , niezłe...
Nadesłał(a): Lodzik 2009-08-25 14:08:38
fantastyczny przepis i pomysłowy !!! Nadesłał(a): 2011-08-28 15:08:10