3 łyżki cukru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2 łyżki masła pociętego na wiórki plus do posmarowania blaszki
4 trójkąty dyni ze skórą
6 łyżek gęstej śmietany
bita śmietana do dekoracji
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. W misce wymieszać cukier z cynamonem.
Trójkąty z dyni ułożyć na posmarowanej masłem blaszce. Polać dynię śmietaną, posypać wiórkami masła, cukrem z cynamonem. Wstawić do piekarnika. Piec na złoty kolor około godziny. Podawać z bitą śmietaną.
Uwaga 1.
Przygotowując dynię, najlepiej jest ją piec, ponieważ wysoka temperatura koncentruje cukier w warzywach i sprawia, że potrawa jest naturalnie słodka.
Uwaga 2.
Można pociąć dyniÄ™ na maÅ‚e kawaÅ‚ki, udusić i używać do sosów lub lekko rozgotować, zmiksować na purée i dodawać przy pieczeniu ciast i chleba.
Uwaga 3.
Dynia dobrze smakuje z innymi warzywami, dzikim ryżem i wędzonym boczkiem.