<- WatruszkiLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaWieniec drożdżowy ->

PDF Drukuj

Wielkanocny przekładaniec

Dodano: 2008-03-04 15:16:48
Język: Polski
Odwiedzono: 1763 razy.


Składniki na 12 porcji:
1000 g mÄ…ki pszennej,
100 g drożdży,
10 żółtek jaj,
200 g masła,
150 g cukru,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 szklanki mleka,
2 szklanki drylowanych wiśni,
2 łyżki skórki pomarańczowej,
szczypta soli.
Masa orzechowa:
250 g mielonych orzechów laskowych,
150 g cukru,
3 białka jaj,
1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:
Drożdże utrzyj z dwoma Å‚yżkami cukru, wsyp 100 g mÄ…ki, wlej trochÄ™ ciepÅ‚ego mleka, i delikatnie wymieszaj. ResztÄ™ mÄ…ki przesiej i po Å›rodku zrób doÅ‚ek. Gdy na rozczynie pojawiÄ… siÄ™ bÄ…belki wlej je do mÄ…ki, dodaj utarte z cukrem żółtka oraz pozostaÅ‚e skÅ‚adniki - oprócz owoców i skórki pomaraÅ„czowej. Ciasto zagnieć i wyrabiaj do chwili, aż odejdzie od rÄ™ki po czym odstaw w ciepÅ‚e miejsce by wyrosÅ‚o. Przygotuj masÄ™: orzechy utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i biaÅ‚kami. Owoce wymieszaj ze skórkÄ… pomaraÅ„czowÄ…. WyroÅ›niÄ™te ciasto podziel na 4 części, każdÄ… rozwaÅ‚kuj na placek o gruboÅ›ci 1 cm. Placki ułóż w formie przekÅ‚adajÄ…c je masÄ… owocowÄ… i orzechowÄ…. Odstaw w ciepÅ‚e miejsce. Gdy ciasto ponownie wyroÅ›nie posmaruj je jajkiem, ponakÅ‚uwaj z wierzchu i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez okoÅ‚o 50 minut.

Nadesłał: <wenus.wenus1@wp.pl>
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności