Ciasto:
500 g (3 szklanki) mÄ…ki,
1 drożdże Instant Dr. Oetkera,
100 g (5 łyżek) cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego Dr. Oetkera,
100 g miękkiej margaryny,
150 ml podgrzanego mleka,
3 jajka,
Nadzienie orzechowe:
400 g zmielonych orzechów włoskich albo laskowych,
3 jajka,
200 g (10 łyżek) cukru,
200 ml mleka,
2 łyżki bułki tartej,
100 g rodzynek,
kilka kropli Aromatu waniliowego Dr. Oetkera,
2 łyżki mleka zagęszczonego, niesłodzonego
cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania:
MÄ…kÄ™ przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, dodać pozostaÅ‚e skÅ‚adniki na ciasto. CaÅ‚ość dokÅ‚adnie zagnieść. MiskÄ™ z ciastem nakryć lnianÄ… Å›ciereczkÄ…, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 50°C, pozostawić do wyroÅ›niÄ™cia tak dÅ‚ugo, aż zwiÄ™kszy swojÄ… objÄ™tość dwukrotnie. Orzechy, żółtka, mleko, buÅ‚kÄ™ tartÄ…, aromat waniliowy, cukier, rodzynki (wczeÅ›niej umyte i osÄ…czone) miksować przez 1 minutÄ™. BiaÅ‚ka ubić na sztywno, dodać do masy orzechowej, wymieszać Å‚yżkÄ…. WyroÅ›niÄ™te ciasto wyjąć z piekarnika, ponownie zagnieść, rozwaÅ‚kować na prostokÄ…t o wym. 45 x 28 cm. Nadzienie orzechowe rozsmarować na cieÅ›cie. Ciasto zwinąć jak roladÄ™, zlepiajÄ…c koÅ„ce. TortownicÄ™ o Å›rednicy 26-27 cm posmarować tÅ‚uszczem. RoladÄ™ umieÅ›cić w tortownicy w formie zwiniÄ™tego Å›limaka. Ciasto posmarować zagÄ™szczonym mlekiem, odstawić do ponownego wyroÅ›niÄ™cia. Przed pieczeniem ciasto ponakÅ‚uwać drewnianym patyczkiem. Piec 50-55 min. na najniższym poziomie piekarnika.
Rada Kuchni Dr. Oetkera: Ciasto drożdżowe wyrośnie szybciej, jeżeli zostanie umieszczone w dużej plastikowej misce ze szczelną pokrywką, wstawionej do gorącej kąpieli wodnej. Zamiast pokrywki można użyć wilgotnej ściereczki.