Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1405 razy.
Bite kotlety robiÄ… siÄ™ tylko z części miÄ™sa zwanej górkÄ…, to jest części piersi z żeberkami. Teraz robiÄ… siÄ™ tylko maÅ‚e kotlety, wiÄ™c jedno żeberko wystarczy na jeden kotlet. OdrÄ…bać trochÄ™ kostkÄ™, zbić dobrze każdy kotlet, posolić, umaczać w mÄ…ce lub w jajku i obsypać buÅ‚kÄ…, obrumienić na klarowanym rumianym maÅ›le. Bite kotlety podajÄ… siÄ™ z garniturem lub sosem ostrym. Garniturem zowie siÄ™ rozmaite jarzynki oraz kartofle przyrzÄ…dzone oddzielnie, które kupkami ukÅ‚adajÄ… siÄ™ wkoÅ‚o kotletów. Sosy dajÄ… siÄ™: cytrynowy, kaparowy, pieczarkowy, maderowy, korniszonowy, lecz najdelikatniejsze sÄ… z cebulowym â la Soubise, który robi siÄ™ w nastÄ™pujÄ…cy sposób: pokrajać kilka cebul biaÅ‚ych w cienkie talerzyki, parzyć ukropem 5 minut, odcedzić wodÄ™ przez sitko, i wstawić tak sparzonÄ… cebulÄ™ na mierny ogieÅ„, dodawszy do niej spory kawaÅ‚ek masÅ‚a Å›wieżego i kilka listków szynki, przesmażyć, domieszać nieco mÄ…ki, gotować, wciąż mieszajÄ…c, na gÄ™sty sos, przetrzeć przez gÄ™ste sitko, dolać trochÄ™ masÅ‚a i nieco bulionu, posolić i krótko przed wydaniem mocno zagotować i wylać w Å›rodek półmiska, a naokół uÅ‚ożyć kotlety, wcisnąć trochÄ™ soku z cytryny i zaciÄ…gnąć 2 żółtkami. NadesÅ‚a(a): MARJA ÅšLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach