Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2695 razy.
Kuchnia litewska:
szklanka ziaren pszenicy
4 szklanki maku,
2 łyżki cukru,
sól.
pszenicę starannie umyć i namoczyć na kilka godzin. W tym czasie przygotować mleko z maku. Mak zalać wrzątkiem i po 10 min wodę z wierzchu ostrożnie odlać (czynność tę powtórzyć dwukrotnie). Tak przygotowany mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę i zalać przegotowaną zimną wodą (2l). Wymieszać i zaczekać, ż się ustoi. Mleko zlać, a mak zużyć np. do ciasta. Pszenicę włożyć do lekko osolonej wody i gotować aż ziarna będą miekkie. Odcedzić na sicie i ostudzić. Dodać do przygotowanego mleka z maku. Podawać na zimno.
* SMACZNEGO !
From: Tadeusz Powichrowski tadekpow@polbox.com.pl