<- Tort z gotowanych kartofliLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort z jabłek ->

PDF Drukuj

Tort z Grenoble

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 3237 razy.


W zasadzie jest to tort orzechowo-czekoladowy, ale to chyba zrozumiałe (vide .sig ;-)) Tort z Grenoble:
Potrzeba:
4 jajka,
280g cukru,
łyżeczkę proszku do pieczenia,
280g mielonych orzechów, najlepiej włoskich,
torebkę cukru waniliowego.
Źółtka się uciera z cukrem, białka ubija na pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodaj ze dwie łyżki cukru, piana będzie sztywniejsza. Wrzuca się ubitą pianę do żółtek, miesza, potem wsypuje orzechy i proszek, miesza delikatnie, wyrzuca na tortownicę i piecze przez 45 minut w temp. 180 st.C.
Krem:
200g czekolady,
2.5dl śmietanki słodkiej kremówki,
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.
Wszystko razem doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając, ostudzić.
Oryginalny przepis:
Przeciąć biszkopt wzdłuż na pół, przełożyć kremem, posmarować też wierzch i boki. Posypać kakao lub tartą czekoladą i udekorować połówkami orzechów włoskich.
I mój touch of mastery:
przeciąć na 3 części, nakropić rumem, ubić 2.5dl śmietany kwaśnej ze 1 dl śmietanki kremówki i paczką cukru waniliowego.
Jako pierwszą warstwę dać krem czekoladowy, przykryć kawałkiem biszkopta, nałożyć bitą śmietanę, przykryć, posmarować wierzch resztą kremu czekoladowego, udekorować połówkami orzechów włoskich i płatkami migdałów. Śmietana dodaje nieco lekkości, a rum aromatu, a tort dużo ładniej wygląda z płatkami migdałów niż z kakao.
Smacznego,
From: baran@chocolate.cern.ch (Aneta Baran)

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności