Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 4116 razy.
Soczewice wczesnie wymoczona nalezy ugotowac w wodzie do miekkosci.
Na 2 lyzkach oleju podsmazyc 1 duza cebule pokrojona w kostke. Kiedy cebula sie zeszkli, dodac wode i zagotowac ja a nastepnie dodac soje i gotowac, gotowac, gotowac, tak gdzies z godzine. Po czym dodac 3 zabki czosnku, 3 lyzki koncentratu pomidorowego, sol, pieprz, lyzeczke przyprawy do rosolu lub "Jarzynke", "Vegete" czy cos w tym stylu.
Pogotowac jeszcze z 15 minut i na koniec dodac lyzeczke masla oraz lyzke octu.
Pycha!
Uwaga: tajemnica tej zupy polega na tym, aby nie uzywac do niej wody w ktorej gotowala sie soja - te wode nalezy wylac.
Smacznego!
From: Ewa Maciasz emacia@po-box.mcgill.ca Soje?? ile i co z nia zrobi - moze bardziej dokladnie?
przepis wyglada dosc smacznie ale ....
jacek Nadesłał(a): JacekM <email@maj.ca> 2005-10-02 23:10:48
Myślę, że autorka się machnęłła - tam gdzie jest soja winno być soczewica. Mam nadzieję, że tak a nie odwrotnie (tzn. że zupa nie jest z soi). Nadesłał(a): Niepewny 2005-10-03 09:10:16
soja i soczewica to nie to samo!!!! Nadesłał(a): kasia 2007-04-20 14:04:49
rzeczywiscie mała pomyłka - oczywiscie ze do garnka dodajemy soczewice a nie soje. Nadesłał(a): eva maciasz <emacia@po-box.mcgill.ca> 2010-09-13 22:09:24