<- Sok cytrynowyLista potraw z grupy: PrzetworySok malinowy aromatyczny ->

PDF Drukuj

Sok malinowy

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1624 razy.


Surowe maliny rozgnieść na misce łyżką i przecisnąć przez rzadki worek. Sok ten postawić na słońcu, żeby się sklarował przez fermentację; następnie zlać czysty sok z wierzchu i przecedzić jeszcze raz przez serwetę. Kilo cukru nalać 1 litrem soku, wstawić na ogień i kilka razy zagotować, szumując starannie. Po wystudzeniu zlać z butelki i owiązać je papierem. Można na wierzch każdej butelki wlać łyżeczkę od kawy araku, a sok konserwuje się w ten sposób gotowany kilka lat.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności