<- Powidła z suszonych moreli lub śliwekLista potraw z grupy: PrzetworyPowidła z zielonego agrestu ->

PDF Drukuj

Powidła z śliwek

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1448 razy.


Na 1/2 szefla śliwek, wyłuskanych z pestek, wziąć 1 1/2 dkg: goździków, trochę cynamonu, skórek pomarańczowych podług upodobania. Śliwki trzeba gotować na wolnym ogniu, mieszając je ciągle od spodu; gdy zaczną gęstnieć, potrzebują jeszcze wolniejszego ognia, żeby się nie przypaliły. Wysmażywszy je do dostatecznej gęstości, włożyć w kamienne garnki i wstawić do ciepłego pieca, aby wyschły. Po wysuszeniu i ostudzeniu zawiązać papierem i postawić w suche miejsce, żeby nie pleśniały. Kociołek przeznaczony do smażenia powideł należy dobrze wysmarować skórką okrasy.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
wciąż nie wiem czy jeżeli śliwki nie są w pełni dojżałe czy wtedy dodaje się cukier?
Nadesłał(a): marta t. 2009-08-29 16:08:27


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności