<- Dorsz aromatycznyLista potraw z grupy: RybyDorsz po grecku ->

PDF Drukuj

Dorsz korzenny

Dodano: 2000-08-11 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 2670 razy.


1 kg dorsza lub mintaja
po łyżeczce mielonych lub utłuczonych: pieprzu i kminku
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
2 utłuczone goździki
sok z cytryny
sól,
cukier do smaku
5 ząbków czosnku
olej lub oliwa
Jeżeli ryba jest mrożona, rozmrozić, osączyć. Oczyścić, ewentualnie sprawić i umyć. Czosnek obrać i zmiażdżyć z solą, wymieszać na pastę z sokiem z cytryny, a także z miodem lub cukrem w niewielkich ilościach i przyprawami.
Natrzeć nią rybę i odstawić na 2-3 godziny do lodówki.
W brytfannie rozgrzać trochę oleju lub oliwy, włożyć rybę, przykryć, wstawić do piekarnika i upiec do miękkości.

Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności