Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 2415 razy.
Ciasto z najdrobniej zmielonych słodkich migdałów, utartych z cukrem i ewentualnie małą ilością wody pomarańczowej.
Służy do wyrobu wykwintnych tortów, mazurków, ciastek, barwionych owoców marcepanowych /do dekoracji tortów/ do nadziewania czekoladek itp.
Marcepan może się wykazać wspaniałą, siegającą ponad 2000 lat, tradycją. Starożytni Persowie przyrządzali mercepan z migdałów i miodu. Na stołach bogatych Greków pojawił się za czasów Peryklesa. W starożytnym Rzymie wypiekano z marcepanu malutkie watowane ciasteczka. Na chrześcijańskich odpustach pojawiły się w średniowieczu figurki świętych z marcepanu.
Jedna z wielu legend kulinarnych głosi, że w roku 1460 córka weneckiego cukiernika, Badrutto, wynalazła /dawno wynaleziony/ marcepan akurat w dzień św. Marka. Jej słodka przysmak zdobył powodzenie i nazwana została "chlebem św. Marka".
O marcepanie pisał np. słynny lekarz i astrolog Katarzyny Medycejskiej - Nostradamus /1503-1566/.