<- Galareta z rabarbaruLista potraw z grupy: PrzetworyGalaretka z borówek ->

PDF Drukuj

Galaretka agrestowa

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1608 razy.


Na 21/2 kilo agrestu wziąć 11/2 kwarty wody, którą zagotować, wrzucić obrany i opłukany agrest, gotować, aż popęka i sok puści. Wtedy wylać wszystko na rzadką flanelę lub płótno przywiązane na 4 rogach stołka, podstawić miskę, niech sok sam ścieka. Na każdą szklankę soku wziąć szklankę cukru, gotować na ostrym ogniu, mieszając i szumując starannie. Wypróbować, czy galareta staje, a jeśli już staje, gorącą galaretę wlać w lampki i zastudzić Masę pozostałą przetrzeć przez sita i dodawszy cukru, gotować aż się wysadzi. Użyć do przekładania ciast.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności