Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1326 razy.
Garniec zielonego agrestu przekrÄ™cić przez maszynkÄ™ od miÄ™sa lub utÅ‚uc w moździerzu kamiennym, przecisnąć przez płótno lub rzadkÄ… flanelÄ™ i sokiem tym nalać jak najwiÄ™kszÄ… ilość liÅ›ci z kwiatu róż Å›wieżych, cukrowych. Postawić w chÅ‚odnym miejscu na 24 godziny, poczym przefiltrować i pÅ‚yn zmierzyć. Na litr pÅ‚ynu wziąćé kilo cukru, gotować, szumujÄ…c, do zwykÅ‚ej gÄ™stoÅ›ci; ostudzony wlać do butelek. Sok ten, nader przyjemnego smaku i zapachu, używa siÄ™ do przyrzÄ…dzania lemoniady lub do galaret. NadesÅ‚a(a): MARJA ÅšLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach