<- Syrop pomarańczowyLista potraw z grupy: PrzetworySyrop różany innym sposobem ->

PDF Drukuj

Syrop różany

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1326 razy.


Garniec zielonego agrestu przekrÄ™cić przez maszynkÄ™ od miÄ™sa lub utÅ‚uc w moździerzu kamiennym, przecisnąć przez płótno lub rzadkÄ… flanelÄ™ i sokiem tym nalać jak najwiÄ™kszÄ… ilość liÅ›ci z kwiatu róż Å›wieżych, cukrowych. Postawić w chÅ‚odnym miejscu na 24 godziny, poczym przefiltrować i pÅ‚yn zmierzyć. Na litr pÅ‚ynu wziąćé kilo cukru, gotować, szumujÄ…c, do zwykÅ‚ej gÄ™stoÅ›ci; ostudzony wlać do butelek. Sok ten, nader przyjemnego smaku i zapachu, używa siÄ™ do przyrzÄ…dzania lemoniady lub do galaret.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności