<- Tort piaskowyLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaTort piramidalny ->

PDF Drukuj

Tort piernikowy

Dodano: 2009-07-28 11:19:14
Język: Polski
Odwiedzono: 1636 razy.


Przyrządziwszy kruche ciasto rozwałkować je, wykroić okrągłe dno, zrobić wokoło wysoki rant i upiec w miernie gorącym piecu. Następnie napełnić tg formę marmoladą, lub galaretą na wysokość dwóch palcy. Osobno ubić 6 białek na pianę z cukrem i trochą wanilii, napełnić tym formę, zrównać gładko nożem, pozostałą pianę włożyć w dużą papierową rurkę i ugarnirować tort po wierzchu piana w rozmaite desenie, posypać cukrem i upiec w piecu do jasnożółtego koloru. Po wystudzeniu ubrać galaretą i podać w całości na stół.
Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW"
Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności