<- Kaszubski tort z fasoliLista potraw z grupy: Ciasta, ciastkaKeks 2 ->

PDF Drukuj

Keks 1

Dodano: 2000-01-01 00:00:00
Język: Polski
Odwiedzono: 5900 razy.


PRODUKTY
* 50 dkg mąki
* 5 jaj
* 1,5 szklanki mleka
* 20 dkg tłuszczu
* proszek do pieczenia
* 25 dkg cukru pudru
* wanilia
* orzechy
* rodzynki
* figi
* śliwki i morele suszone
* skórka pomarańczowa smażona

* Utrzeć masło, dodając po jednym żółtku oraz część cukru.
* Nie przerywając ucierania dosypać mąkę i dolewać mleko. Dodać proszek wymieszany z małą ilością mąki.
* Gdy ciasto jest dobrze utarte,włożyć bakalie uprzednio pokrojone i posypane mąką, aby się nie polepiły. Wymieszać.
* Ubić pianę z białek, dodając do usztywnienia resztę cukru pudru oraz wanilię.
* Wyłożyć na przygotowaną blachę.
* Wstawić do dobrze ciepłego pieca. W razie potrzeby nakryć wierzch placka papierem.
("Domowe ciasta i desery" Janina Dmochowska-Górska)

super super super super super
Nadesłał(a): 2006-05-10 10:05:28


Skomentuj
Powiadom o komentarzach


MM Informacje o prawach autorskich i odpowiedzialności