Dodano: 2009-07-28 11:19:14 Język: Polski Odwiedzono: 1774 razy.
Upiec blat czekoladowy który przekroiwszy, nakropić ponczem i przełożyć następującym kremem zwanym Rococo:
Wziąć 60 dkg. gotowanego grylarzu (patrz niżej), dodać 20 dkg. masła kakaowego rozgrzanego i trochę kakao w proszku, żeby masa była ciemna, rozgrzać i dobrze utrzeć; gdy ostygnie, ubić kwartę kremowej śmietanki, wymieszać z masą wlać mały kieliszek likieru Benedictine. Kremem tym przełożyć tort.
Grylarz: 40 dkg. orzechów tureckich wysuszyć w piecu i obrać z łuski; 40 dkg. migdałów? zrumienić i razem z orzechami, utrzeć w moździerzu na olej; dodać 80 dkg. cukru i laskę wanilii i wszystko: razem utrzeć na zupełnie gładką masę, następnie wlać 20 dkg. masła kakaowego sklarowanego i dobrze wymieszać. Grylarz służy również do przekładania torcików i ciastek waflowych. Nadesła(a): MARJA ŚLEŹAŃSKA "KUCHARZ POLSKI-1635 PRAKTYCZNYCH PRZEPISÓW" Skomentuj Powiadom o komentarzach