Dodano: 2000-01-01 00:00:00 Język: Polski Odwiedzono: 1943 razy.
Figi to owocostany drzewa figowego, właściwym owocem jest bowiem mały orzesźek. Znaczne ich ilości są umieszczane we wnętrzu zmięśniałych ścianek gruszkowatego osadnika, zawierającego dużo łatwo przyswajalnych cukrów. Te właśnie osadniki z nasionami, po wysuszeniu lub przerobieniu na dżemy, syrop albo konfitury, stają się cenionym produktem spożywczym. Świeże figi jada się na surowo i wykorzystuje do produkcji win. Figa posoplita, inaczej zwana figowcem, należy do rodzaju obejmującego około 700 gatunków, rosnących w krajach tropikalnych, jako drzewa, krzewy, porośla lub pnącza. Są to gatunki długowieczne, niektóre okazy żyją ponad 1000 lat i nadal owocują. W starożytnym Egipcie popularne były sykomory - blisko spokrewnione z figowcem. Źydzi i Syryjczycy otaczali drzewa figowe szacunkiem, a ich uprawa miała tradycję. Anegdota historyczna mówi, że król perski Kserkses kazał sobie w dzień podawać figi attyckie, by nie zapomnieć o zemście na Ateńczykach. Podobno najsmaczniejsze są figi znad Morza Śródziemnego.
Skomentuj Powiadom o komentarzach